|
|
|
|
|
|
|
|
Lån  


 
Annonce:


Historisk udvikling
Fantasy opstod i slutningen af romantikken i den første halvdel af 1800-tallet. Et af de tidligste eksempler er E.T.A. Hoffmanns "Det fremmede barn" fra 1817. Det er en fantastisk fortælling, der handler om et barn med overnaturlige evner, der kommer til vores verden. Et andet eksempel er Lewis Carrolls "Alice i Eventyrland" fra 1865. Her er mere tale om regulær fantasy. I de første mange år eksisterede fantasy næsten kun i de engelsksprogede lande, og først et stykke inde i 1900-tallet begyndte forfattere, der ikke var engelsksprogede, at skrive fantasy. En undtagelse er H.C. Andersen, der i 1845 skrev novellen "Skyggen", en fantastisk fortælling.

I 1937 udkom "Hobbitten", en fantasybog af J.R.R. Tolkien. Det er en typisk high fantasy-bog med en helt, der tager af sted på en farefuld rejse for at finde en skat og komme tilbage igen som et bedre menneske, eller i denne sammenhæng, en bedre hobbit.

I 1954-55 udkom så Tolkiens berømte trilogi Ringenes Herre, historien om hobbitten Frodo, der drager ud på en lang rejse for at tilintetgøre en ond ring i den ild, hvor den blev smedet. Denne bog vakte opsigt blandt anmelderne, fordi den i modsætning til Hobbitten, der er en udpræget børnebog, er skrevet i en meget alvorligere tone med et meget voksent sprog, og insisterer på at blive betragtet som ”seriøs” litteratur. Denne trilogi bliver regnet for at være indbegrebet af high fantasy, fantasyhistorien over alle fantasyhistorier. Mange senere værker inden for fantasygenren er tydeligt inspireret af Ringenes Herre, og bøgerne er blevet kåret til at være det 20. århundredes vigtigste.

I 1970erne havde fantasyen svære vilkår, fordi man mente, børn fik et forvrænget verdensbillede af at læse om f.eks. talende dyr. Det var bedre for børn at læse om virkeligheden og virkelighedens problemer, mente man. Lidt inde i 1980erne begyndte fantasyen at blive mere populær, og dens popularitet fortsatte op gennem 90erne.

I 1997 udkom J.K. Rowlings "Harry Potter and the Philosopher’s Stone (da:Harry Potter og De Vises Sten)", den første bog af en serie på 7 bøger. I Storbritannien har de indtil videre syv Harry Potter-bøger tilsammen solgt flere eksemplarer end Bibelen, der var verdens mest solgte bog. Med Harry Potter-bøgerne nåede fantasys popularitet hidtil ukendte højder. Det var ikke kun Rowlings bøger, der blev læst, for når læserne var færdige med Harry Potter, fortsatte de med andre fantasybøger. Mange fantasybøger, der aldrig havde været specielt populære, blev pludselig læst af en masse mennesker, og mange forfattere nød og nyder stadig godt af det pludselige boom i salget af fantasy.

Kategorier på sider:

Twilight produkter Narnia Fantasy genrer Harry Potter produkter Spil på nettet Hvad er fantasy1111 Bøger Science fiction produkter Twilight Narnia produkter Plakater Star Wars produkter Harry Potter Kampagnetilbud Film J K Rowling Fantasticon Fiktion Ringenes Herre Fantasy forfattere J R R Tolkien Final Fantasy produkter Final Fantasy Udklædningstøj Fantasy bøger Ringenes herre produkter Star Wars Historisk udvikling Ringenes Herre produkter
 
 
 Du er her: Fantasy - Diverse Fantasy - - Hvad er Fantasy en et   

Der tages intet ansvar for oplysningerne på denne side. Siden kan kun betragtes som vejledende.