|
|
Lån  


 
Annonce:


Fantasy genrer
Der findes en række forskellige subgenrer under fantasy, fx:

High fantasy

Den mest udbredte og almindelige form for fantasy, på dansk også kaldet episk fantasy. Den foregår oftest i en lukket verden. Det er den klassiske fortælling om kampen mellem det gode og det onde, og helten der skal igennem nogle farer for at komme ud på den anden side som et bedre menneske.

High fantasy er en meget blød genre; der er lagt meget vægt på tanker og følelser, og helten får ofte dårlig samvittighed over dem, han har dræbt. Verden er heller ikke sort-hvid. De gode er ikke altid gennemført gode, og de onde ikke bare onde, som i sword and sorcery.

Et andet kendetegn for denne undergenre er at det fiktive univers er meget gennemtænkt og fyldt med detaljer, der gør det troværdigt. High fantasy har system i tingene: det umulige kan forklares ud fra præmisser, der findes i det overnaturlige univers, f.eks. guder eller magiske kræfter. Hvis man accepterer disse præmisser, giver universet som helhed også mening.

J.R.R. Tolkiens Ringenes Herre er det mest berømte eksempel på high fantasy; af andre eksempler kan nævnes Robert Jordans The Wheel of Time og Terry Brooks’ Shannara-serie.

Low fantasy

Low fantasy er en subgenre af fantasy. I Low-Fantasy støder man kun på forskellige "ikke-menneskelige", eller "u-menneskelige" væsener. Low-Fantasy fremhæver ikke-rationelle hændelser, som hverken har en årsag eller bliver forklaret, eftersom de finder sted i den rationelle verden, hvor sådanne ting angiveligt ikke kan indtræffe. Stephanie Meyers Twilight saga er en berømt low-fantasy historie

"High fantasy" er "low fantasy"s modsætning.

Heroic fantasy

Heroic fantasy er en udbredt undergenre af fantasy, hvor der er lagt mere vægt på action end på tanker og følelser.

Der er mange barbariske slag, og nedslagtninger, der bliver foretaget på grusomste vis. Der er en udpræget hak-og-hug heltestil, lidt som i eventyr, hvor helten kan dræbe løs uden at få dårlig samvittighed, som han gør i high fantasy. Han er lidt mindre menneske og lidt mere helt. Der er ikke gjort noget særligt ud af at opbygge en magisk verden med detaljer som i high fantasy, i stedet er fokus på handlingen.

Sword and sorcery

Sword and sorcery (engelsk for sværd og trolddom) er en undergren af fantasy-genren, næsten synonym med heroic fantasy, dog ofte med større vægt på magi eller trolddom; deraf navnet.

Urban fantasy

Urban fantasy er et begreb fra engelsk, som betegner fantasyhistorier, der foregår i nutiden, hvor magi eksisterer side om side med den almindelige virkelighed. F.eks. Harry Potter.

Canadiske Charles de Lint er en af de tunge drenge indenfor genren, som dygtigt integrerer folkesagn og magi i sine fortællinger. Mere actionpræget, men mindst ligeså underholdende, urban fantasy finder man i Jim Butchers bøger om Harry Dresden. Her fungerer balancen mellem det overnaturlige og de intetanende mennesker i en amerikansk storby rigtig fint.

Historical fantasy

Historical fantasy er fantasy, der foregår i historisk tid med et tvist af magi, men ellers uden afvigelser fra historien.

Arthurian fantasy

Arthurian fantasy er en fantasyundergenre skrevet på baggrund af myterne om Kong Arthur og ridderne af det runde bord. Der findes utrolig mange bøger inden for denne subgenre i forhold til, hvor specifikke kravene er.

Science fantasy

Science fantasy er en genre indenfor fiktion, der er en blanding af science fiction og fantasy. Det kan f.eks. være en magisk verden fuld af højteknologisk udstyr, eller en science fiction-verden med en videnskabelig forklaring på magien.

Star Wars universet, skabt af George Lucas kan betragtes som værende science fantasy.

Dark fantasy

Dark fantasy er en fantasy-undergenre med stærke elementer af horror. Horror, der hører under fantastisk litteratur, er en genre, hvis vigtigste opgave er at skræmme. Denne genres verdener er næsten altid overgroet af folk, der vender sig mod satanisme, tro på vampyrer etc.

Som eksempel kan nævnes den polske forfatter Andrzej Sapowskis serie "The Witcher". Denne foregår i en gusten verden fyldt med pest og sygdom. Fanatiske præster med vanvittige religioner. Og fattige folk som klynger sig til en mørk og fattig tilværelse.

Kategorier på sider:

Science fiction produkter Ringenes Herre produkter Star Wars Final Fantasy produkter Bger Narnia Hvad er fantasy1111 Final Fantasy Film Fantasticon J R R Tolkien Ringenes herre produkter Narnia produkter Harry Potter Twilight J K Rowling Fantasy forfattere Ringenes Herre Plakater Spil på nettet Twilight produkter Fiktion Fantasy bger Harry Potter produkter Ringenes Herre Kampagnetilbud Historisk udvikling Star Wars produkter Udkldningstj Fantasy genrer


 Du er her: Fantasy - Netannoncer Fantasy -